Krav Maga contact gevecht

Wereldwijd staat Krav Maga ('contact-gevecht') bekend als het meest realistische zelfverdedigingssysteem. In meer dan 60 landen wordt het gebruikt door defensie en justitie.

Krav Maga kent, in tegenstelling tot (vecht)sporten, geen wedstrijden, scheidsrechters en regels. Wel hebben we natuurlijk te maken met de regels van de wet, vooral met het proportionaliteitsbeginsel. Waar veel vechtsporten dateren van lang geleden, is Krav Maga een jong systeem, waarin de technieken zijn ontwikkeld om om te gaan met de agressie in de huidige maatschappij. Het is een compleet systeem. 

Er zijn onder andere verdedigingen tegen stoten, trappen en het op allerlei manieren worden vastgegrepen. Verder wordt gewerkt met scenario's waarin er sprake is van meerdere aanvallers en situaties met wapens zoals, messen, stokken en vuurwapens.

Krav Maga is niet mooi; het kent geen sierlijke, overbodige bewegingen en geen stijlvormen (schijngevechten). Krav Maga is een no-nonsense systeem waarbij alleen effectiviteit telt. De technieken borduren voort op natuurlijke reacties en reflexen. Je bent meteen al in staat om wat je leert toe te passen, wanneer de situatie daarom vraagt.

Grondlegger Imi Lichtenfeld heeft Krav Maga oorspronkelijk ontwikkeld in een periode van gewelddadige confrontaties ten tijde van de opkomst van het nazisme. Zijn motto was: "So that one may walk in peace"

In het Israëlische defensieleger (IDF) heeft Imi het systeem verder ontwikkeld. Nog later heeft hij het ook aangepast voor burgers en vanaf de jaren negentig via de IKMF verspreid over de hele wereld.